De HA61 van 1962

Op 7 mei 1962 verkoopt Klaas Kwakman het schip aan Hendrik de Langen, visser te Harlingen. De industrie-motor is inmiddels vervangen door een 86 pk Volvo Penta MD67.
Het schip wordt ingeschreven als HA-61 "Sonja Magda", klaarblijkelijk genoemd naar de vrouw van de Langen; Sonja Magda Boonstra.

 

Een foto van de HA61 in de haven van Harlingen.Rienk Nadema van de won-3 wist nog wat archiefmateriaal terug te vinden over deze periode.
Allereerst een krante-artikel van 25 augustus 1964, waaruit blijkt dat toen ook al koperdieven actief waren.In het boek ``het vrije leven op zee,visserij rond Harlingen ,80 jaar visserijvereniging ons belang`` Staat een interview met Hendrik de Langen, waarin de lotgevallen van deze HA-61 beschreven worden:Dit is het verhaal dat mij via de overlevering al bereikt had (de broer van de vorige eigenaar wist zich zoiets te herinneren).Ronald Leunge van www.kotterfoto.nl kende de Lange en wist te melden dat de stranding bij Vlieland plaats heeft gevonden.


Er is nog een kranteartikel over het bijna zinken van de HA-61 in de haven van Harlingen:
Dit artikel is van 4 juni 1964. Vermoedelijk is dit na de stranding, en is een provisorische reparatie onklaar geraakt.


De stranding blijkt voor het schip het einde te zijn van het visserijtijdperk. Het wordt uitgeschreven uit het visserijregister, en door de gemeente verkocht aan scheepswerf Draaisma te Franeker (ook wel "welgelegen" genoemd).

De visserijregistratie van de HA-61 periode:
11-05-1962;  HA-61     SONJA MAGDA  eig. H. de Langen
22-04-1963;                                                 wijz. schipper; Wilke Groen wonende a/b woonschip suzanna,Westerzeedijk
23-11-1964;                                                 doorgehaald en verkocht aan Scheepswerf Draaisma te franeker voor de verkoop

Met dit verhaal in het achterhoofd is het wel aardig om een foto van het onderwaterschip erbij te pakken.Vooruit kijkend, zien we de geklonken platen van het achterschip, verderop houden deze op, en zien we gelaste stalen bodemplaten. Dit zijn geen dubbelplaten, het oude vlak en spanten is hier volledig verwijderd en vervangen door gelast staal. Iets voor de nieuwe bodemplaat, in de middelste oude gang, is een deuk te zien. De huidgang is daar een aantal centimeter naar binnen gedrukt. Wellicht nog een restant van de stranding?
De keurmeester van de verzekering heeft de dikte op de inbuiging gemeten, en geen bezwaar tegen gemaakt.

Joomla templates by a4joomla